Värmekälla – hur väljer man egentligen?

Vi började tänka på vilken slags värme vi ville ha in i huset redan efter vi varit och tittat första gången. Den vedeldade pannan som sitter i huset nu sjunger på sin sista vals och läcker en vattendroppe här och där. Den gör dock sitt jobb tills vidare, men efter 52 år i tjänst så har den snart gjort sitt.

Men hur väljer man då?
Det finns en massa olika saker att välja på, en del väljer i princip bort sig självt beroende på hur den befintliga värmen ser ut. I det röda huset är det vattenburen värme, vilket gör att endast en luftvärmepump vore slöseri med pengar och energi för vår del.

Det vi började att kika på var luft-/vatten värmepumpar. Dvs där man tar värme från luft och transformerar över till vattenvärme som sedan värmer huset genom sitt befintliga system. Man får dessutom varmt kranvatten, vilket är ett plus.

Jordvärme eller bergvärme är också alternativ. Jordvärme där man lägger slingor över en relativt stor yta gick bort direkt eftersom vi inte har ytorna att gräva på. Borrning är dock ett av de alternativen som fortfarande är i topp för oss eftersom det innebär att vi får en låg och jämn kostnad för värme och varmvatten och det innebär minimalt krångel. Sånt gillar vi.

I slutändan är det ändå budgeten som talar högst och hur mycket man prioriterar just värmen och energikällorna. För oss är det viktigt att vi har ett varmt hus och varmt vatten att duscha i utan att behöva elda en timme i förväg.  Vi har tagit hjälp av min pappa när vi undersökt vad som passar oss bäst. Det är viktigt att kunna och våga fråga efter hjälp när man behöver det.

Viktigt är också att ta in offerter från olika firmor. Vi har i nuläget fått tre offerter och hade gärna tagit in flera, men vi vill ju också ha värmen klar till hösten så att vi slipper elda till vintern..

Summa summarum av allt detta är att det är individuellt vilken värmekälla man vill ha och behöver. Tur att det finns kunniga människor och många olika alternativ på marknaden. För oss blir det mest troligt bergvärme, som känns stabilt och långvarigt.

Jag vet inte om det här bara är massa babbel, men ibland måste man få ut tankarna också. Värme är något som gör mig förvirrad och osäker. Så om du är i samma sits så är du inte ensam.

/Linnéa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s